Get Adobe Flash player

Podpałka do grilla - grillowanie w praktyce

Większość z nas lubi spędzać wieczory przy grillu. Nic dziwnego – to nie tylko okazja do delektowania się smacznymi daniami, ale i do spotkań w miłym towarzystwie. Zdarza się, że takie spotkania przeciągają się do późnej nocy i niosą za sobą piękne wspomnienia. Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się smakiem chrupiącej kiełbaski i towarzystwem znajomych, będziemy musieli przygotować grilla. Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w węgiel lub brykiet, którymi będziemy palić. Wybór między nimi to kwestia indywidualna – większość osób, które regularnie grillują ma w tym względzie swoje własne upodobania i trudno z nimi dyskutować. Dla pozostałych tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Oprócz węgla czy brykietu będzie nam potrzebna podpałka do grilla. To najprostszy sposób na szybkie i bezproblemowe rozpalenie ognia, nawet w przypadku osób, które zabierają się za to po raz pierwszy. Wybór podpałek dostępnych w sklepach jest naprawdę szeroki, przez co wiele osób ma problemy z wyborem tej odpowiedniej. Na co powinniśmy zwrócić przy tym uwagę? Przede wszystkim należy mieć na uwadze, że ogień, który rozpalimy przy wykorzystaniu podpałki będzie nam służył do przygotowania posiłku. W związku z tym należy zadbać o to, by podpałka nie wydzielała nieprzyjemnego zapachu przy spalaniu. Wprawdzie większość producentów zaleca odczekać, aż rozpałka całkowicie się rozpali, zanim zaczniemy grillować, w praktyce w przypadku wielu podpałek trudno jest określić ten moment. Dla własnego bezpieczeństwa i w trosce o swoje zdrowie wybierajmy więc podpałki ekologiczne. Jeśli są produkowane z naturalnych surowców, bez dodatku zbędnych substancji chemicznych, możemy być pewni, że nie wydzielają przykrego zapachu, ani żadnych toksycznych substancji, a tym samym nie zepsują nam smaku pieczołowicie przygotowywanych szaszłyków, czy karkówki. Dobra podpałka do grilla powinna być też łatwa w użyciu. Większość osób, które regularnie grillują decyduje się więc na podpałkę w kostkach. Kiedy zaopatrzymy się już w opał i podpałkę i zadbamy o przygotowanie potraw na grilla, możemy przystąpić do rozpalania ognia. W tym celu umieszczamy w grillu odpowiednią ilość węgla lub brykietu, a następnie podpalamy niewielki kawałek podpałki i kładziemy ją na spód. Po chwili nasz opał powinien się zająć ogniem. Jeśli tak się nie stanie, możemy na niego przez chwilę podmuchać, zapewniając większy dostęp powietrza. Pamiętajmy o tym, że mięso i warzywa nie powinny być pieczone na ogniu, ale na żarze. Czekamy zatem, aż nasz opał się wypali, a żar osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę, po czym możemy ułożyć na ruszcie uprzednio przygotowane potrawy. Jeśli mamy taką możliwość, dobrze jest dołożyć do węgla nieco liści lub gałęzi z drzewek owocowych lub dębu, dzięki którym nasze potrawy zyskają dodatkowy aromat. Podobny efekt uzyskamy dokładając do węgla trochę ziół lub podlewając potrawy piwem w czasie smażenia. Warto poeksperymentować po to, by znaleźć smak, który najbardziej nam odpowiada.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Używając tej strony internetowej wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, w przeciwnym wypadku powinieneś przestać korzystać z tej strony lub zmienić ustawienia przeglądarki.
 Co to są pliki cookies?
Ciasteczka cookis to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim urządzeniu podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka , oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.
Strona używa ciasteczek do:
- utrzymania sesji Użytkownika – do zalogowania się w serwisie,
- generowania statystyk – celem poznania, w jaki sposób Użytkownicy korzystają ze strony,
 - celów marketingowych.
W jaki sposób Użytkownik może zabronić używania plików cookies?
Najczęściej przeglądarka ma domyślnie ustawioną opcję przyjmowania wszystkich plików cookies ale Użytkownik ma możliwość samodzielnego zarządzania nimi. Jeśli zatem Użytkownik nie chce, żeby strona korzystała z plików cookies, powinien włączyć w ustawieniach przeglądarki blokowanie wszystkich plików cookies lub tylko tych zapisywanych przez stronę. W przypadku wcześniejszego zapisania tych plików, można je usunąć ręcznie lub za pomocą przeglądarki. W efekcie takiej zmiany, można utracić możliwość korzystania z części serwisów i usług lub funkcji w nich dostępnych.