Get Adobe Flash player

Podpałka - różne rodzaje

Wielu z nas na co dzień korzysta z różnych rodzajów podpałek. Ich zastosowanie jest szerokie i bardzo zróżnicowane. Z powodzeniem możemy używać ich nie tylko do rozpalania grilla, chociaż podpałka do grilla rzeczywiście jest najpowszechniejsza, ale także do sprawnego i bezproblemowego rozniecania ognia w kominku, czy w piecu. Zanim jednak się za to zabierzmy, powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiedni rodzaj rozpałki. I tu zwykle zaczynają się problemy, ponieważ większości z nas brakuje podstawowej wiedzy na temat rodzajów rozpałek dostępnych na rynku, ich najważniejszych zalet i wad oraz optymalnych sposobów ich wykorzystania. Najwyższy czas nadrobić te zaległości, po to, by mieć pewność, że rozpałka, którą kupimy rzeczywiście będzie najlepsza w odniesieniu do naszych potrzeb. Podstawowym i najłatwiejszym do wykorzystania w praktyce kryterium podziału podpałek jest forma, w której występują. Do naszej dyspozycji jest podpałka w płynie i podpałka w kostkach. PodpałkaPierwsza stanowi mieszaninę różnego rodzaju substancji chemicznych, nie zawsze neutralnych dla naszego zdrowia. Każdy, kto miał okazję używać jej chociażby do rozpalania grilla, z pewnością zdaje sobie sprawę z tego, jak nieprzyjemny zapach wydziela przy spalaniu tego rodzaju rozpałka. Wprawdzie każdy producent zaleca, by odczekać, aż podpałka do grilla zupełnie się wypali, zanim zaczniemy grillować potrawy, jednak w rzeczywistości przykry zapach utrzymuje się jeszcze dość długo i często psuje smak i zapach przygotowywanych potraw. Rozpałka w kostkach wydaje się w takiej sytuacji rozsądniejszym rozwiązaniem. Przy spalaniu nie wydziela zapachu, nie emituje też szkodliwych substancji, dzięki czemu używanie jej do rozpalania grilla jest znacznie bezpieczniejsze dla naszego zdrowia. Kolejny podział opiera się na rodzaju surowców wykorzystywanych przy produkcji podpałek. Na tej podstawie można podzielić je na naturalne i chemiczne. Podpałka naturalna, nazywana też ekologiczną lub organiczną jest wytwarzana z naturalnych półproduktów. Zazwyczaj są to po prostu odpady drzewne. Nie dodaje się do nich żadnych sztucznych dodatków, ani ulepszaczy w celu poprawienia walorów podpałki. Z tego względu jest ona bardzo bezpieczna w użyciu, a korzystanie z niej nie niesie za sobą żadnych niedogodności. Rozpałki chemiczne są z kolei wytwarzane na bazie różnego rodzaju substancji chemicznych, charakteryzujących się wysoką palnością. Ze względu na możliwość wydzielania się różnego rodzaju toksycznych substancji przy ich spalaniu oraz ze względu na przykry zapach zazwyczaj wykorzystuje się ją w celach przemysłowych lub do rozpalania ognia w pomieszczeniach, w których nie przebywają ludzie. Popularnym kryterium podziału podpałek jest również ich kształt. W tym przypadku najważniejsze są nasze indywidualne upodobania i potrzeby – podczas gdy jedni najchętniej sięgają po rozpałkę w kostkach, inni wolą tą w tabliczkach, czy w brykiecie.

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Używając tej strony internetowej wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, w przeciwnym wypadku powinieneś przestać korzystać z tej strony lub zmienić ustawienia przeglądarki.
 Co to są pliki cookies?
Ciasteczka cookis to niewielkie pliki, zapisywane i przechowywane na twoim urządzeniu podczas gdy odwiedzasz różne strony w internecie. Ciasteczko zazwyczaj zawiera nazwę strony internetowej, z której pochodzi, „długość życia” ciasteczka , oraz przypadkowo wygenerowany unikalny numer służący do identyfikacji przeglądarki, z jakiej następuje połączenie ze stroną internetową.
Strona używa ciasteczek do:
- utrzymania sesji Użytkownika – do zalogowania się w serwisie,
- generowania statystyk – celem poznania, w jaki sposób Użytkownicy korzystają ze strony,
 - celów marketingowych.
W jaki sposób Użytkownik może zabronić używania plików cookies?
Najczęściej przeglądarka ma domyślnie ustawioną opcję przyjmowania wszystkich plików cookies ale Użytkownik ma możliwość samodzielnego zarządzania nimi. Jeśli zatem Użytkownik nie chce, żeby strona korzystała z plików cookies, powinien włączyć w ustawieniach przeglądarki blokowanie wszystkich plików cookies lub tylko tych zapisywanych przez stronę. W przypadku wcześniejszego zapisania tych plików, można je usunąć ręcznie lub za pomocą przeglądarki. W efekcie takiej zmiany, można utracić możliwość korzystania z części serwisów i usług lub funkcji w nich dostępnych.